Amerikaanse winkels proberen winst te slaan uit orkaan Harvey

AFP PHOTO / Brendan Smialowski

De Amerikaanse supermarktketen Best Buy heeft zich verontschuldigd voor een opvallend hoge prijs van waterflessen tijdens orkaan Harvey in Houston. Honderden mensen hebben geklaagd over frauduleuze prijsverhogingen na de natuurramp.

Journalist Ken Klippenstein bond op Twitter de kat de bel aan. Hij merkte op dat Best Buy munt probeerde te slaan uit de grote vraag naar drinkwater tijdens de orkaan. Het verkocht zijn pak van 24 flesjes water voor 42,96 dollar (36 euro). Diezelfde journalist weet bovendien dat de procureur-generaal van Texas honderden klachten heeft gekregen van prijsverhogingen tijdens de ramp.

“We hebben klachten ontvangen van klanten en sommige van onze eigen onderzoekers over prijsverhogingen van hotels, kruideniers, benzinestations en vooral drinkwater”, zei Kayleigh Lovvorn, woordvoerster van de procureur-generaal. “Jammer genoeg komen deze prijsmanipulaties vaak voor na natuurrampen.”

Zulke prijsmanipulaties zijn echter strafbaar, met boetes tot 250.000 dollar (209.000 euro).

 

https://twitter.com/kenklippenstein/status/902571298521399296

“Dit was een grote vergissing van een aantal werknemers in één winkel op vrijdag”, reageerde de keten. “Het spijt ons en het zal niet meer gebeuren.” Volgens de woordvoerder gebruikten medewerkers verkeerdelijk de prijs van een los flesje water om de prijs van een pak te berekenen.

Sommige twitteraars steunen de supermarkt. Het pak water zou eigenlijk gewoon losse flesjes water bevatten die uitzonderlijk verkocht worden in de verpakking waarin ze geleverd worden om zo de nood tijdens de orkaan te lenigen. Het pak zou dus geen vaste prijs hebben, waardoor werknemers de prijs van een los flesje vermenigvuldigd hebben met 24. Het klopt dat Best Buy in normale omstandigheden geen pakken water verkoopt.