Groen vraagt spoorbond om voor betaalstaking te kiezen

BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Groen heeft begrip voor de stakingsaanzegging van het ACOD, maar roept de socialistische spoorbond op de reizigers niet te treffen en een betaalstaking te organiseren.

“De treinreiziger is in de eerste plaats een bondgenoot in het protest tegen de verlammende besparingen. Met een betaalstaking zou de vakbond niet de reiziger treffen en toch een stevig signaal sturen naar de regering”, legt Kamerlid Stefaan Van Hecke uit.

De socialistische spoorbond ACOD Spoor heeft opgroepen tot een 24 urenstaking op dinsdag 10 oktober. Met de staking wil de spoorbond aansluiten bij de aangekondigde ’reactiedag’ van overheidsvakbond ACOD tegen het gevoerde regeringsbeleid en wil ze ook protesteren tegen de beoogde minimale dienstverlening.

“Begrijpelijk”

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt de onvrede bij het NMBS-personeel “begrijpelijk”. Volgens hem investeert de regering-Michel ook «meer in symboolmaatregelen als de minimale dienstverlening dan in de spoorinfrastructuur en de kwaliteit».

Toch roept de oppositiepartij de vakbond op om de reizigers zelf te sparen. Van Hecke: “Het kan niet dat de reiziger opnieuw de dupe wordt van het sociaal conflict. Zij krijgen het al hard genoeg te verduren. Daarom stellen we voor dat een betaalstaking als alternatieve actievorm wordt gebruikt.”

Bij een betaalstaking werkt het personeel wel, maar mogen de reizigers gratis rijden.