Vuelta - Matteo Trentin boekt tweede ritzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Matteo Trentin (Quick-Step Floors) heeft dinsdag de tiende etappe in de 72e Ronde van Spanje gewonnen. Na 164,8 kilometer van Caravaca naar Alhama de Murcia was de 28-jarige Italiaan in een sprint met twee sneller dan de Spanjaard José Joaquin Rojas. De Spanjaard Jaime Roson werd op negentien seconden derde. Chris Froome (Sky) behield de rode leiderstrui. De 32-jarige Brit heeft nog altijd 36 seconden voor op de Colombiaan Johan Esteban Chaves en nu ook op de Ier Nicholas Roche, die 29 seconden goedmaakte op Froome en Chaves.

Daags na de rustdag hadden de renners er duidelijk zin in. Van bij de start werd een hoog tempo opgelegd. Met een gemiddelde van 52,3 kilometer per uur in de eerste twee wedstrijduren slaagde niemand er in om weg te rijden uit het peloton, dat in de eerste kilometers ook regen over zich heen kreeg. Na bijna 100 kilometer ontstond dan toch een omvangrijke kopgroep, zonder Belgen. Julien Bernard, Alessandro De Marchi, Daniel Moreno, José Joaquin Rojas, Nico Denz, Alexandre Geniez, Michael Morkov, Bert-Jan Lindeman, Juan José Lobato, Luis Leon Sanchez Valerio Agnoli, Domen Novak, Arnaud Courteille, Jacques Janse van Rensburg, Rafael Reis, Diego Rubio, Niki Terpstra en Matteo Trentin kregen maximaal 5:45 van het peloton.

Bij de beklimming van de Morron de Totano, de voorlaatste klim van de dag, ontdeed Van Rensburg zich van zijn metgezellen, maar wat later zag hij Terpstra, Rojas en Roson opnieuw aansluiten. Voor Terpstra ging het te snel op de slotklim, wel kwam zijn ploegmaat Trentin vooraan postvatten.

In de 20 kilometer lange afdaling richting finish slopen Trentin en Rojas weg. In het peloton met favorieten wilde Vincenzo Nibali tijd terugnemen op leider Froome. De "Haai van Messina" schuwde de risico's niet in de afdaling. Hij nam enkele lengtes en zette Froome & co onder druk. Uiteindelijk was het Roche die het peloton terugbracht op het wiel van de Italiaan en wat later sloop de Ier zelf op kousenvoeten weg.

Trentin en Rojas werden niet meer bijgehaald en in een sprint met twee boekte de groenetruidrager zijn tweede ritzege. Exact een week geleden won hij de vierde etappe. Voor Trentin, die eerder al ritsucces boekte in de Tour (2013 en 2014) en de Giro (2016), is het de derde seizoenszege. Begin deze maand won hij een etappe in de Ronde van Burgos (2.BC). Quick-Step zit nu net als vorig jaar aan vier overwinningen in de Vuelta. Yves Lampaert won de tweede rit, de Fransman Julian Alaphilippe de achtste.

De elfde etappe brengt het peloton woensdag van Lorca naar het Calar Alto observatorium in Almeria (Andalusië). De etappe is 187,5 kilometer lang. Na een vlakke aanloop volgt een loodzware finale met in de laatste vijftig kilometer twee cols van eerste categorie. Na de Alto de Velefique (13 km aan 7,5 procent) ligt de aankomst op de Calar Alto. De gemiddelde stijgingsgraad van die 29,7 kilometer lange col is slechts 4,6 procent, maar wel met pieken tot 18 procent.

.

bron: Belga