Herdenking van 75ste verjaardag razzia tegen Joden in Marollen

Herdenking van 75ste verjaardag razzia tegen Joden in Marollen

De Joodse gemeenschap herdenkt zondag de 75ste verjaardag van de razzia tegen de buitenlandse Joden in de Marollen in Brussel. Dan wordt het Herschel Grynszpanplein in deze wijk ingewijd. Het publiek kan ook de inhuldiging bijwonen van 21 gedenkstenen die op initiatief van verscheidene Joodse families gelegd werden. Kardinaal Jozef De Kesel geeft daarna een conferentie rond de Shoah in België en de Katholieke Kerk. In de nacht van 3 op 4 september 1942, 75 jaar geleden, werden in de Marollenwijk 718 buitenlandse Joden opgepakt door de Duitse bezetter. Anders dan in Antwerpen weigerden de Brusselse autoriteiten dat de politie van de hoofdstad zou meewerken aan deze operatie, aldus Eric Picard, gedelegeerd bestuurder van de vereniging AMS (Association pour la Mémoire) voor de herinnering aan de Shoah.

Om 18 uur wordt het Herschel Grynszpanplein op de hoek van de Huidevettersstraat, de Spiegelstraat en de Brigittinenstraat ingewijd. Herschel Grynszpan was een jonge Jood die in de Huidevettersstraat woonde en die in 1938 een Duitse diplomaat op post in Parijs om het leven bracht. Burgemeester Philippe Close en de opperrabbijn van Brussel zullen het woord nemen bij de inwijding.

Het publiek zal daarna uitgenodigd worden langs de gedenkstenen in de Marollen te wandelen en de inhuldiging bij te wonen van 21 nieuwe stenen die er op initiatief van de families Gelender, Neumann, Van Praag en Sapira kwamen.
De conferentie van de kardinaal om 20.30 uur in de Kapellekerk wordt gevolgd door een gratis concert van Zerkalo Quartet.

bron: Belga