Gerenoveerde Muntschouwburg behoudt grandeur en verhoogt comfort

Gerenoveerde Muntschouwburg behoudt grandeur en verhoogt comfort

De renovatie van de Koninklijke Muntschouwburg is zo goed als af en werd vandaag voor het eerst voorgesteld. Hoewel de zaal esthetisch exact hetzelfde gebleven is, is het comfort, zowel voor publiek als artiesten, merkbaar groter geworden. Op 5 september keert met “Pinocchio” voor het eerst sinds juni 2015 een opera terug naar de Muntschouwburg. “Visueel is er niets veranderd in de zaal”, stelt Dominique Mertens, directeur Gebouwen en Onderhoud bij De Munt. “Maar dat is normaal, want de Muntschouwburg is een geklasseerd gebouwd en dus is conservatie belangrijk.” De aanpassingen en de verhoging van het comfort is vooral onderhuids merkbaar. Zo is de airconditioning grondig vernieuwd en bevinden er zich nu ventilatoren onder de zitjes in de zaal waardoor de koude lucht gelijk verspreid wordt en de tocht niet meer op het publiek valt. De verlichting werd vervangen door zuinigere led-lampen en bovenal werden alle stoelen vernieuwd. “Alle stoelen zijn nieuw, maar wel identiek aan de oude. Zo blijft de akoestiek in de zaal perfect behouden”, aldus Mertens.

Het podium van de Muntschouwburg werd ook volledig aangepakt. De scène bevindt zich nu niet meer in een hellingsgraad van 4 graden, maar is volledig vlak, en dat is een voordeel voor producties die van buitenshuis komen. Vier nieuwe elektrisch-hydraulische podiumliften moeten voor extra spektakel zorgen, want doordat ze geluidloos werken kunnen ze ook tijdens de voorstelling gebruikt worden.

bron: Belga