3.600 studenten namen deel aan toelatingsexamen voor arts en tandarts

3.600 studenten namen deel aan toelatingsexamen voor arts en tandarts

Exact 3.601 studenten hebben vanmorgen in Brussels Expo, aan de Heizel, het tweede toelatingsexamen voor arts en tandarts afgelegd. Dat heeft het Vlaams ministerie van Onderwijs meegedeeld. Er waren 4.030 mensen ingeschreven voor het examen, maar zowat tien procent daarvan is dus niet opgedaagd. Aan de eerste zit van het examen hadden begin juli nog 5.030 studenten deelgenomen, van wie er 752 geslaagd waren. Een groot deel van de studenten die toen niet slaagde, had zich weer ingeschreven voor de tweede zit.
Aan de examensessie van vandaag heeft traditioneel weer een relatief grote groep Nederlandse studenten deelgenomen. Naast 3.171 Belgen (88,06 procent), waren er namelijk ook 297 Nederlanders (8,25 procent) naar de Heizel afgezakt. Daarnaast was er nog een groep van 133 studenten met een andere nationaliteit.

Ruim twee derde van de deelnemers waren vrouwen (68,65 procent), zo valt ook nog op te maken uit de statistieken die het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen na afloop van het examen heeft bekendgemaakt.
De deelnemers aan het examen zullen volgende week dinsdag hun resultaat kennen. Diezelfde dag zal Onderwijs ook het slaagcijfer van de toelatingsproef bekendmaken.

Vanaf volgend jaar zullen er enkele belangrijke wijzigingen plaatsvinden aan de proef: er zullen niet alleen meer kandidaten kunnen starten aan de opleiding, er komt ook een numerus fixus en een aparte proef voor artsen en tandartsen. De numerus fixus houdt in dat de best gerangschikte deelnemers aan de opleiding zullen kunnen starten. Voor het academiejaar 2018-2019 gaat het in totaal om 1.239 starters. Ook inhoudelijk zullen de proeven bijgestuurd worden.

bron: Belga