Je tanden poetsen na een glas wijn? Slecht plan!

Foto Pixabay

Verkleurde tanden door rode wijn, het is een fenomeen dat iedereen wel eens meemaakt. Behalve het feit dat dit gênante situaties oplevert, vormt het op zich geen probleem. Maar het heerlijke drankje veroorzaakt helaas ook tandpijn. Wie ’s avonds voor het slapengaan nog een glas drinkt en daarna naar een tandenborstel wil grijpen, denkt beter twee keer na. 

“De zuurtegraad van zowel witte als rode wijn tast het tandglazuur aan”, zegt Damien Walmsley van de British Dental Association aan BBC. “Daarom is het aangewezen om nooit meteen na de consumptie van wijn je tanden te poetsen, maar minstens een uur te wachten.

Foto Pixabay

Tandglazuur

Op die manier kunnen de tanden eerst herstellen van de zure vloeistof. Als we toch meteen gaan poesten, riskeren we om ons tandglazuur weg te schrobben. Dit glazuur is immers kwetsbaar na het drinken van wijn”, aldus de professor.

Kaas en wijn

Brita Willershausen van Nutrition Research Journal zegt daarentegen dat er toch een verschil is tussen de schadelijkheid van beide soorten wijn. Witte wijn zorgt zelfs voor nog meer tanderosie. Het eten van kaas bij wijn zou die tandafbrokkeling dan weer tegengaan.