Wie kan Froome nog bedreigen?

De Ronde van Spanje is nauwelijks een week ver. Er staan nog zes renners binnen een dikke anderhalve minuut van de leider. Toch lijkt Chris Froome daags na de eerste rustdag al gewonnen spel te hebben. Wie kan hem nog wat maken?

De Brit (foto) is op zoek naar zijn eerste zege in de Vuelta, na drie tweede plaatsen. Als hij in dat opzet slaagt, wordt hij na Jacques Anquetil in 1963 en Bernard Hinault in 1978 nog maar de derde renner die Tour en Vuelta in hetzelfde jaar wint. In de geschiedenis van het wielrennen zijn er acht renners geweest die twee grote rondes in een jaar konden winnen.

Uitdagers

Met nog twee weken te gaan is deze ronde nog lang, maar de voorbije week werd wel duidelijk dat geen enkele concurrent Froome (Sky) kan volgen bergop. Zijn grootste uitdagers zijn Alberto Contador (Trek), die na deze ronde op wielerpensioen gaat, en de Colombiaan Esteban Chaves (Orica), op 36 seconden de dichtste achtervolger in het klassement.

Contador verloor in de eerste bergrit echter veel tijd en staat al op 3:32. De daaropvolgende dagen toonde hij zich erg strijdlustig, maar de kans dat hij nog zoveel tijd terugpakt op Froome is nagenoeg onbestaande. Andere concurrenten als Vincenzo Nibali (Bahrain) en Fabio Aru (Astana) lieten al meerdere steekjes vallen. Van Romain Bardet (AG2R) is helemaal geen sprake meer. Tejay Van Garderen (BMC) ging tegen de grond, maar wist ook bergop niet te overtuigen. Een opmerkelijke naam in de top 10 is Michael Woods (Cannondale). De 30-jarige Canadees heeft een bijna onbeschreven erelijst, maar verkeert in de vorm van zijn leven.

Monster

Zoals gezegd moet de wedstrijd nog openbarsten. Er volgen nog zes aankomsten bergop, met als apotheose de klim naar de moordende Angliru op de voorlaatste dag. Het is ook uitkijken naar Alto de los Machucos, de aankomst van de zeventiende etappe. Dat is een monster met stijgingspercentages tot 26% dat nog nooit beklommen werd tijdens de Vuelta. Naast al dat klimgeweld is er ook nog een biljartvlakke tijdrit van 40 kilometer, een kolfje naar de hand van Froome. Vandaag rijden de renners naar Alhama de Murcia, een rit met één beklimming van eerste categorie waarvan de top op 20 kilometer van de aankomst ligt.