EK volley (m) - Katowice is de stad van Vital Heynen

door
Belga
Leestijd 3 min.

Met een rapport van 12 op 17 in officiële matchen kan coach Vital Heynen een goed rapport voorleggen. Maandag zag hij hoe zijn Red Dragons zich met een 3-0 zege tegen Nederland voor de kwartfinales van het EK plaatsten. "Tegen Frankrijk en Nederland speelden we goed, tegen Turkije dan weer niet, maar we staan toch maar in de kwartfinales. Beter zo, dan dat we nog een extra-match moeten spelen", verklaarde Heynen. "Katowice is trouwens 'mijn' stad. Ik won er met Duitsland op het WK drie jaar geleden van Rusland en we legden er de basis voor onze bronzen medaille. Nu laten we er Frankrijk achter ons."

"Ik vind het heel positief dat we op een toernooi als dit tonen dat we goed volley kunnen brengen. Wij hebben het in de komende dagen allemaal zelf in handen. Tot hiertoe gaat het goed, maar het kan verkeren. Als je mij vraagt naar de sleutel van ons succes, dan zeg ik: onze wisselspelers. Zowel D'Hulst als later Lecat, vandaag Van de Velde en Van Walle toonden dat ze er wel degelijk bijhoren. Het is dus geen ramp als er eens eentje in een mindere dag zit. Vandaag wonnen we 'clean' tegen Nederland en tegen wie we het in de kwartfinale moeten opnemen, dat laat me voorlopig koud."

Terwijl de Belgische supporters zich luidruchtig afvroegen "waar is dat feestje?", stond een glunderende Arno Van de Velde de pers te woord. Op het pre-olympisch toernooi in Berlijn vorig jaar werd hij nog geïnterviewd als jongste deelnemer van alle ploegen met zijn 20 jaar, maar aan erg veel spelen kwam hij toen nog niet toe. "Maar blijkbaar ben ik dan toch beter geworden, ook bij Roeselare kreeg ik stilaan mijn plaats in de ploeg. In de World League mocht ik verschillende keren bijna een hele match spelen en nu kom ik hier weer op het terrein. Alleen jammer dat het moet gebeuren om de geblesseerde Verhees te vervangen. Maar ik had geen zenuwen toen ik zo plots moest invallen. Ik was er klaar voor en probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven."

"Dat het zo goed ging, geeft natuurlijk vertrouwen voor de toekomst. Ik heb nog voor twee seizoenen bijgetekend bij Roeselare en dan zien we wel. Het is echt wel leuk om dit hier zo mee te maken: de sfeer is onbeschrijflijk. Afwachten hoe het hier verder afloopt, maar die twee dagen rust zullen voor iedereen goed van pas komen."

"Tegen Nederland kenden we een moeilijke start, maar uiteindelijk toonden we karakter", stelde aanvoerder Sam Deroo. "Zij waren natuurlijk wel vermoeid, want een dag eerder hadden ze pas om 23u40 hun wedstrijd tegen Frankrijk beëindigd en dat dan nog nadat ze drie matchballen lieten liggen. Je voelde de tegenstand en het geloof in eigen kunnen afnemen. Maar we komen zelf natuurlijk wel een stap dichter bij ons doel: nog één match zijn we verwijderd van de halve finale. Wie het ook wordt donderdagavond: sowieso zullen we tegen een sterk team staan in de kwartfinales."

"Daarom komt het voor ons goed uit dat we ons nu twee dagen kunnen voorbereiden op die match. We zullen de tegenstander dan tactisch goed bekeken hebben. We zitten in de groep ook met twee geblesseerden (Valkiers en Verhees), voor wie het goed zal zijn dat ze een dagje extra rust voorgeschoteld krijgen. We kunnen het ons niet veroorloven dat we iemand uit de ploeg missen. Ik vind ons niveau wel goed, maar willen we in de halve finale geraken, dan moeten we die momenten van concentratieverlies bannen."

.

bron: Belga