Daarom is het geen goed idee om ’s morgens op te staan met een kop koffie

Foto Pexels

Voor veel mensen is een kop koffie ’s ochtends het eerste dat ze binnenkrijgen. Het schudt je wakker en bereidt je voor op de dag. Tenminste, dat denken we. In werkelijkheid is de ochtend zowat het slechtste moment voor een kop koffie.

Dat blijkt uit een onderzoek van Steven Miller van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda. Ons lichaam volgt elke 24 uur een soort cyclus, beter bekend als het circadiaan ritme. Dit ritme verschilt uiteraard van persoon tot persoon, maar hangt wel samen met de zonsopgang en –ondergang.

Cortisolproductie verstoord

Gedurende de dag komen er namelijk hormonen vrij, waaronder ook cortisol. Dit is een stress-gerelateerd hormoon dat ervoor zorgt dat we ons wakker en alert voelen. Die cortisol komt vrij tussen half 6 en half 7 ’s avonds. Als je rond dezelfde tijd ook koffie drinkt, dan verkleint het effect van het hormoon.

Gelukkig betekent dat niet dat je helemaal moet stoppen met het drinken van koffie, zolang je het maar doet op het juiste tijdstip. Het ideale moment voor een koffiepauze valt tussen half tien en half 11 in de ochtend en tussen half 2 en 5 uur ’s middags.