Te luide Chinezen verstoren communicatie met de ruimte

Te luide Chinezen verstoren communicatie met de ruimte
Foto AFP

Het toenemende toerisme aan de enorme Chinese telescoop Fast verhindert het apparaat om zijn werk te doen. Door de extra elektromagnetische activiteit kan het toestel moeilijker signalen uit de ruimte ontvangen.

In de dunbevlokte Pingtang-regio van China staat de FAST, een immense telescoop van 500 meter diameter. Het is het grootste toestel in zijn soort op aarde en is drie keer gevoeliger dan de tweede grootste telescoop. Maar nu begint de toenemende Chinese belangstelling voor het bouwwerk zijn tol te eisen.

Nieuwe snelwegen en 46 hotels

De FAST begint meer en meer toeristen te lokken. Tijdens het Drakenbootfestival van 30 mei verzamelden 220.000 mensen aan randen van de telescoop. Verwacht wordt dat het dit jaar bezocht zal worden door 10 miljoen toeristen. Dat is evenveel als bij de Chinese Muur.

En het aantal bezoekers dreigt nog toe te nemen. Binnen enkele maanden zal er gestart worden met de aanleg van twee snelwegen. De banen van acht rijstroken breed zullen de toeristen in een uur van de dichtsbijzijnde luchthaven naar de telescoop brengen. Bovendien zijn er de laatste jaren in naburige dorpje 46 hotels en 100 restaurants open gegaan.

“Dit overstijgt het ontwerp van de telescoop”

Die toenemende belangstelling doet ook de elektromagnetische golven in het gebied toenemen. Die zijn net heel belangrijk voor het bouwwerk, omdat het in de ruimte op zoek gaat naar buitenaardse signalen.

“We begrijpen de drang om de plaatselijke economie te ontwikkelen en de armoede in de regio tegen te gaan”, vertelt een anonieme werknemer van de telescoop aan South China Morning Post. “Maar 10 miljoen toeristen overstijgt de verwachtingen van de ontwerpers. We zullen de impact hiervan opnieuw moeten onderzoeken.”