Student Brusselse journalistenschool opgesloten in Turkije – Macron vraagt Erdogan om “snelle vrijlating” van Franse journalist

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan verzocht om “de snelle vrijlating” van de Franse journalist Loup Bureau, die sinds 26 juli vastzit in Turkije. Dat staat in een persbericht van het Elysée. De Franse journalist volgt een opleiding aan de Brusselse journalistenschool Ihecs. Macron sprak telefonisch met de Turkse president. Hij vroeg behalve betere detentieomstandigheden en een snelle vrijlating, ook de terugkeer van de journalist naar Frankrijk. Volgens het Elysée zijn beide presidenten het eens geworden om verder contact te houden, ook op ministerieel niveau, om een positieve uitkomst te bewerkstelligen.
Bureau werd eind juli opgepakt aan de grenspost van Habur, tussen Turkije en Irak, toen hij het land wilde verlaten. De journalist was in de regio om een reportage te actualiseren die hij enkele jaren geleden voor TV5 Monde gemaakt had over de strijders van de Volksbeschermingseenheden (YPG). Ankara beschouwt die als de Syrische tak van de PKK. Omdat hij zijn werk niet kon doen, had hij beslist het land te verlaten, en dat stond hij op het punt te doen toen hij werd opgepakt. De Turkse autoriteiten verdenken hem van terroristische activiteiten, samen met de Koerdische strijders in Syrië.

Bron: Belga