Dit jaar al honderd politieagenten gedood in Rio de Janeiro

Dit jaar al honderd politieagenten gedood in Rio de Janeiro
Dit jaar al honderd politieagenten gedood in Rio de Janeiro

In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro is zaterdag de honderdste politieagent gedood sinds het begin van het jaar. Dat hebben de ordediensten aangekondigd. De dood van de politieagenten is een illustratie van het hevige geweld in de regio, die heeft geleid tot een economische malaise. Agent Fabio José Cavalcante werd zaterdag doodgeschoten in de arme wijk Baixada Fluminense, die gekend is voor haar hoge criminaliteitsgraad. Het geweld heeft Rio in een economische crisis gestort, en de lokale autoriteiten kunnen hun politieagenten niet meer op tijd betalen.
Volgens cijfers van de militaire politie kwamen in 2016 146 agenten om in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro en omgeving. Sinds 1995 verloor de militaire politie van Rio al meer dan 3.000 manschappen.
“In geen enkele regio in het land is er zo’n intense en permanente oorlog aan de gang tussen rivaliserende drugbendes en milities rond de controle over het territorium”, aldus kolonel van Rio de Janeiro Wolney Dias. “In geen enkele regio bevinden zich zoveel wapens in handen van criminelen.”

Bron: Belga