Vuelta - Julian Alaphilippe bezorgt Quick-Step derde ritzege, Chris Froome verstevigt leidersplaats

door
Belga
Leestijd 3 min.

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) heeft zaterdag de achtste etappe in de 72e Ronde van Spanje gewonnen. Na 199,5 kilometer van Hellin naar de Xorret de Cati troefde de 25-jarige Fransman de Sloveen Jan Polanc en de Pool Rafal Majka op de slotklim af. Serge Pauwels werd op 26 seconden vierde en met Maxime Monfort (zevende) en Bart De Clercq (achtste) eindigden er nog twee Belgen in de top tien. De 32-jarige Brit Chris Froome (Sky) bolde als veertiende op 1:27 over de aankomst en hees zich iets steviger in de rode leiderstrui. Eerste achtervolger Johan Esteban Chaves werd op 1:44 twintigste. In de stand volgt de Colombiaan nu op 28 seconden van Froome. De Ier Nicolas Roche is op 41 seconden derde. Sander Armée is als beste Belg 39e op 22:01.

Aan de achtste etappe ging opschudding vooraf. De Fransman Warren Barguil, tweevoudig ritwinnaar en winnaar van de bollentrui in de Tour, werd door zijn team Sunweb uit de Vuelta gezet omdat hij "zich niet conform de ploegorders had gedragen". Barguil wachtte vrijdag zijn kopman Wilco Kelderman niet op nadat die een lekke band kreeg en dus moest de Bretoen, die volgend seizoen voor Fortuneo-Oscaro rijdt, voortijdig naar huis.

Het parkoers leende zich voor een succesvolle vroege vlucht en dat inspireerde tot heel wat aanvalspogingen. Na een snel eerste wedstrijduur (49,9 km/u) wist een groep van 21 weg te rijden. Onder hen vijf Belgen: Loic Vliegen, Laurens De Vreese, Serge Pauwels, Bart De Clercq en Maxime Monfort. Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Nelson Oliveira Jan Polanc en Julian Alaphilippe waren de bekendste namen bij de vluchters. Omdat Oliveira niet heel ver staat in het klassement (11e op 2:03) kregen de vluchters nooit meer dan vijf minuten voorsprong.

Net voor de steile slotklim, ruim vier kilometer met stukken tot 22 procent, anticipeerde Laurens De Vreese. Hij kreeg Buchmann als stoorzender mee in zijn wiel en zijn poging zou niet ver rijken. Op de slotklim was het eerst Christoph Pfingsten en daarna Buchman die het tempo bepaalden voor hun kopman Majka. De kopgroep spatte uiteen, alleen Alaphilippe kon het temp van BORA - hansgrohe aan. Pauwels was even in de buurt, maar moest al snel enkele lengtes prijsgeven. Toen Buchman het voor bekeken hield, was het aan Majka om Alaphilippe van zich af te schudden. De Pool versnelde een paar keer, Alaphilippe kraakte niet. Het tempo stokte een beetje en dus wist Polanc weer aan te sluiten. Toen Majka nog maar eens op de trappers ging staan, moest de Sloveen er weer af, maar in de afdaling kwam hij er opnieuw bij en ging hij zelf voorbij de twee. Alaphilippe zag het gevaar en dichtte het gaatje. In de sprint met drie toonde de jonge Fransman zich de snelste, goed voor zijn eerste zege in een grote ronde.

Bij de favorieten deelde Simon Yates als eerste een prikje uit, maar zonder succes. Wel werd andermaal duidelijk dat Romain Bardet, derde in de Tour, niet over zijn allerbeste benen beschikt in deze Vuelta. Al vroeg moest hij de favorieten laten rijden. Toen Froome zelf versnelde, hadden in eerste instantie alleen Chaves en Alberto Contador een antwoord klaar. Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, en Fabio Aru moesten passen. Contador kon ook bij een tweede tempoversnelling nog mee en nam net als Froome 17 seconden op Nibali, Chaves, Zakarin en Aru.

Voor Alaphilippe is het de zesde profzege, de tweede dit seizoen en de tweede in de WorldTour. In maart won hij de tijdrit in Parijs Nice. Quik-Step zit in deze Vuelta al aan drie zeges. Vorige week zaterdag won Yves Lampaert de tweede etappe, twee dagen later was zijn Italiaanse teamgenoot Matteo Trentin de snelste in de vierde rit. Vorig jaar sloot de Belgische formatie de Vuelta met vier ritzeges af.

Zondag werken de renners 174 kilometer af van Orihuela naar de Cumbre del Sol (Valencia). De relatief vlakke etappe krijgt zijn ontknoping op een 3,2 kilometer lange slotklim, gemiddeld 11,9 procent steil, met pieken tot 18 procent.

.

bron: Belga