Orkaan Harvey – Orkaan heeft zich ontwikkeld tot orkaan van categorie 4

Orkaan Harvey - Orkaan heeft zich ontwikkeld tot orkaan van categorie 4
Orkaan Harvey - Orkaan heeft zich ontwikkeld tot orkaan van categorie 4

De orkaan Harvey is vrijdag geëvolueerd tot een orkaan van categorie 4 op een schaal van 5. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) gemeld. In zijn laatste bericht over de storm, dat dateert van 01.00 uur Belgische tijd, maakt het NHC melding van windsnelheden tot 215 kilometer per uur. Harvey bevindt zich op 70 kilometer van Corpus Christi, de eerste grote stad in Texas die door de storm getroffen zal worden. De storm beweegt zich met een snelheid van 8 kilometer per uur, en verwacht wordt dat Harvey vrijdagavond of zaterdagochtend aan land zal komen.
De National Weather Service heeft waarschuwingen uitgestuurd voor de regio. Ze spreekt van verwoestende winden die schade zullen aanrichten zoals een tornado.
De bewoners van de kust van Texas werden vrijdag al opgeroepen om zich voor te bereiden op de komst van orkaan Harvey, en de evacuatiebevelen op te volgen.
Miljoenen mensen langs de Amerikaanse Golfkust zetten zich schrap voor de storm, die de ergste lijkt te worden in twaalf jaar. Voor president Donald Trump is het de eerste natuurramp waarmee hij te maken krijgt. De gouverneur van Texas heeft vrijdag gevraagd dat de Amerikaanse president de noodtoestand uitroept wegens de komst van de orkaan Harvey. Trump heeft al gezegd dit te “overwegen”, en heeft de Amerikanen opgeroepen “voorzichtig te zijn”.

Bron: Belga