Martinez: "Dit is geen disciplinaire sanctie voor Nainggolan"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Radja Nainggolan is de opvallendste afwezige in de ruime 28-koppige selectie die bondscoach Roberto Martinez in Tubeke bekendmaakte voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Gibraltar en Griekenland. Voor de 29-jarige middenvelder van AS Roma is het de eerste niet-selectie sinds eind vorig jaar. Begin juni in Estland bleef de Ninja wel de hele wedstrijd op de bank en dat bleek dus al een voorteken te zijn. In de interlands voor Estland kreeg een fitte Nainggolan van Martinez telkens speelminuten. Volgens de krant Het Nieuwsblad stelt Nainggolan zich niet langer beschikbaar voor de nationale ploeg, maar daar is vooralsnog geen bevestiging van. Aan VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws ontkende hij zelfs expliciet de geruchten. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zei aan persagentschap Belga "daarvan niet op de hoogte te zijn".

De krant Le Soir meent dan weer te weten dat het bankzittersstatuut van Nainggolan in Tallinn een disciplinaire sanctie was omdat de middenvelder te laat was voor de theoretische voorbereiding. "Dit is geen disciplinaire maatregel", beweerde Martinez stellig. "Ik heb mijn keuze gemaakt op basis van hetgeen ik bij onze vorige wedstrijden gezien heb, qua focus had hij toen een ontgoochelende periode. Ik had het gevoel dat ik nu voor andere spelers moest kiezen. Ik wil een zo sterk mogelijke groep samenstellen voor dit tweeluik. Ik heb daarover contact gehad met Radja, want ik wil dat mijn spelers zo'n nieuws van mij vernemen."

Intussen is het wel duidelijk dat de relatie tussen de bondscoach en Nainggolan onder hoogspanning staat. Vorig jaar ontstond er al een eerste relletje toen bleek dat Nainggolan een oefenwedstrijd had gespeeld met Roma, terwijl hij geblesseerd had afgehaakt bij de Rode Duivels. "Het ging om een trainingsmatch tegen een jeugdploeg van Roma. Ik ben niet fit genoeg om een officiële wedstrijd te spelen", beet Nainggolan toen van zich af. Martinez suste even later door vrede te nemen met die uitleg en te stellen dat het "geen enkele invloed zou hebben op eventuele toekomstige selecties van Radja voor de nationale ploeg".

De bom leek ontmanteld, maar in de lente was het opnieuw prijs, toen in de pers het verhaal uitlekte dat Nainggolan in de periode tussen de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (1-1) en de oefeninterland in en tegen Rusland (3-3) een positieve alcoholtest zou hebben afgelegd. "In België wordt daar veel heisa over gemaakt, in Italië beoordelen ze je eerder op je prestaties op het veld", klonk het toen bij Nainggolan. "Wat mij betreft is dit een persoonlijke kwestie, die bovendien in het verleden ligt. Ik kom niet vaak in België en dan zie je een paar vrienden en ga je iets drinken, ik zie daar niets verkeerd in. Ik probeer te leven als een gewone mens. In de toekomst moet ik gewoon beter opletten."

Ook voor de komst van Martinez legde de Antwerpenaar een grillig parcours af bij de Duivels. Nadat hij sinds zijn debuut op de Kirin Cup in 2009 slechts sporadisch opgeroepen werd, leek hij in de aanloop naar het WK in Brazilië definitief zijn plaats in de kern te hebben afgedwongen. Uiteindelijk liet toenmalig bondscoach Marc Wilmots de destijds kersverse middenvelder van AS Roma uit zijn selectie voor Brazilië, hetgeen bij Nainggolan bijzonder hard aankwam. In het daaropvolgende EK was Nainggolan er wel bij en schitterde hij met doelpunten tegen Zweden en Wales, maar opnieuw zorgde hij voor ophef nadat hij gefilmd werd met een pakje sigaretten, waarna de bondscoach moest toegeven dat Nainggolan rookt.

bron: Belga