Grote_smurf, salonsos en DikkeTroela binnenkort niet meer welkom op hln.be

Hln.be, de drukst bezochte nieuwssite van Vlaanderen, zal binnenkort geen reacties op artikels meer toelaten die ondertekend zijn met een nickname. Hoofdredacteur Dimitri Antonissen wil zo een debat creëren “dat niveau haalt”. Van de 100.000 reacties die maandelijks op de site binnenlopen, wordt nu al bijna de helft geschrapt. Over enkele weken krijgt hln.be een update en vanaf dan zullen reacties met een fake naam niet meer geplaatst worden. “Pietje Puk zullen we dus niet meer toelaten”, zegt Antonissen. Waterdicht is het systeem echter nog niet. “We kunnen geen identiteitskaart vragen. Jan Janssen zal in eerste instantie dus nog passeren.” Haatberichten, racisme en oproepen tot geweld waren sowieso al uit den boze. Sinds kort schakelt hln.be een extern bedrijf, het Nederlandse NoviaFacts, in om de reacties te modereren.

Hln.be is een van de laatste nieuwssites in Vlaanderen waar lezers nog op de site zelf kunnen reageren op de meeste artikels. Antonissen hecht er veel belang aan. “Met tienduizenden reacties per maand zijn onze lezersbrieven en ons online forum een belangrijke graadmeter van wat er leeft in Vlaanderen”, zegt hij. De maatregel om pseudoniemen te weren, noemt Antonissen geen censuur. “Diverse meningen blijven welkom, ook als ze uitgesproken en scherp zijn.”

Wat wel nog bijna alle grote nieuwssites doen, is artikels op Facebook zetten. De reacties die langs die weg komen, worden bij hln.be niet op dezelfde manier gecheckt. “Dat is onbegonnen werk”, zegt Antonissen. “Soms grijpt onze social media manager wel in, maar we beschikken daar niet over de middelen die we op onze site wel hebben om gebruikers te blokkeren of berichten te modereren voor publicatie. Ik vind dat er wat dat betreft een grote verantwoordelijkheid ligt bij de netwerksites zelf.”

bron: Belga