Elise Mertens loot met Madison Keys aartsmoeilijke opponente in eerste ronde US Open

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elise Mertens (WTA-46) heeft een lastige tegenstander geloot in de eerste ronde van het US Open, het vierde en laatste grandslamtoernooi van het seizoen. De 21-jarige Limburgse kijkt het Britse vijftiende reekshoofd Madison Keys (WTA-16) in de ogen. Kirsten Flipkens (WTA-76) neemt het in de eerste ronde op tegen de Amerikaanse Madison Brengle (WTA-80), Yanina Wickmayer (WTA-130) treft de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA-30). Het wordt de eerste ontmoeting tussen Mertens en de 22-jarige Keys, die in de voorbereiding het WTA-toernooi van Stanford op haar naam zette. In de tweede ronde wacht de winnares van het duel tussen de Duitse Tatjana Maria (WTA-62) en de Amerikaanse Ashley Kratzer (WTA-342). Vorig jaar strandde Mertens bij haar eerste deelname op het hardcourttoernooi in de eerste ronde.

Flipkens trok een veel haalbaardere kaart voor haar openingswedstrijd op het US Open. In de onderlinge ontmoetingen tegen Brengle leidt de 31-jarige "Flipper" met 2-0. Eerder dit jaar klopte Flipkens de 27-jarige Amerikaanse in de eerste ronde van het grastoernooi in Rosmalen met 6-1 en 6-2. In een eventuele tweede ronde neemt onze landgenote het wellicht op tegen het Russische zeventiende reekshoofd Elina Vesnina (WTA-18), die in de eerste ronde een kwalificatiespeelster treft. Flipkens staat voor de negende keer op de hoofdtabel van het US Open, in 2009 bereikte ze de derde ronde. De voorbije vier edities moest ze telkens haar koffers pakken na de eerste ronde.

Wickmayer moet in de eerste ronde voorbij Tsurenko, het 28e reekshoofd, zien te raken. De 27-jarige Vlaams-Brabantse versloeg de één jaar oudere Tsurenko al twee keer, de Oekraïense nam één keer de bovenhand. Indien Wickmayer de eerste horde neemt, wacht nadien het Italiaanse ouderdomsdeken Francesca Schiavone (WTA-75) of een qualifier. De recent gehuwde Wickmayer bereikte in 2009 de halve finales van het US Open.

Voor Alison Van Uytvanck (WTA-96) kwam de Chinese Saisai Zheng (WTA-85) uit de bus. Beide speelsters van 23 jaar stonden nooit eerder tegenover elkaar. De 23-jarige Grimbergse neemt het in een eventuele tweede ronde op tegen de Duitse Julie Görges (WTA-32) of diens landgenote Annika Beck (WTA-136). In drie deelnames aan het US Open overleefde Van Uytvanck nog nooit de eerste ronde.

's werelds nummer twee Simona Halep moet meteen vol aan de bak in New York. De Roemeense neemt het in de eerste ronde op tegen de Russische Maria Sharapova (WTA-147), die een uitnodiging kreeg van de organisatie.

bron: Belga