Mijnbouwbedrijven kunnen slag slaan in Amazonewoud

Een uitgestrekt gebied in het Amazonewoud is niet langer beschermd nadat de Braziliaanse regering het statuut van nationaal reservaat heeft opgeheven. Milieuorganisaties en de oppositie spreken van "de ergste aanval op het Amazonewoud in vijftig jaar".
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het Copper National Reserve strekt zich uit over meer dan 47.000 vierkante kilometer en is daardoor ongeveer even groot als Zwitserland. Zo'n dertig jaar geleden verleende de Braziliaanse regering het statuut van nationaal reservaat aan het gebied en konden er geen commerciële activiteiten uitgevoerd worden. Zo werden de inheemse stammen die er wonen en de fauna en flora beschermd.

De huidige regering van president Michel Temer heeft dat nu ongedaan gemaakt zodat er commerciële mijnbouw mogelijk is. De ondergrond zou vol goud, ijzer, mangaan, zink, fosfaat en andere mineralen zitten.

Met deze beslissing hoopt de president het land uit de diepe economische crisis te halen.

"Welvaart creëren"

"Bedoeling is om nieuwe investeringen aan te trekken, welvaart voor het land te creëren, werkgelegenheid en inkomsten voor de maatschappij op te bouwen. Gebaseerd op de principes van duurzaamheid", klinkt het een mededeling van het Braziliaanse ministerie van Energie en Mijnbouw.

Die uitleg zint de oppositie niet en ook milieuorganisaties staan op hun achterste poten. Ze vrezen dat de nieuwe maatregel de bestaande conflicten tussen de inheemse stammen en mijnbouwbedrijven nog meer op de spits zullen drijven.

Eerder waarschuwde het Braziliaanse WWF er nog voor dat mijnbouw in het gebied zou leiden tot "een demografische explosie, ontbossing, de vernietiging van waterbronnen, het verlies aan biodiversiteit, en meer conflicten over land eigendom".