Ukkel huldigt 20ste ingebouwde textielbol van Spullenhulp in

In Ukkel is woensdag in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan de 20ste ingebouwde container van vzw Spullenhulp in het Brussels gewest ingehuldigd. “We hadden drie jaar geleden nooit gedacht er vandaag 20 te hebben”, aldus Steve Deetens, directeur inzamelingen bij Spullenhulp. De eerste textielbol van Spullenhulp kwam er in 2010, maar daarna was het wachten tot 2013 vooraleer er naast de in de grond verankerde glasbollen nog eens een kledingcontainer opdook.
“Wanneer we glasbollen begraven, stellen we ook altijd voor om textielbollen te plaatsen. Daardoor worden niet enkel de vzw’s ondersteund, maar zorgen we ook voor betere recyclage, minder visuele vervuiling en minder geluidsoverlast”, zegt staatssecretaris Laanan.
De cijfers tonen bovendien dat het gewest en zijn in totaal 266 verzamelpunten erg belangrijk zijn. Van de 6.000 ton die Spullenhulp jaarlijks ophaalt komt 58 procent uit Brussel. Daarin hebben de textielbollen een belangrijk aandeel, want die kan liefst 700 kg kleren inzamelen tegenover de 300 kg die in een gewone kledingcontainer opgevangen wordt.
“We willen deze methode blijven promoten, want voor ons is het een enorm voordelige en belangrijke verzamelmethode”, stelt Steve Deetens. “Het is bovendien een veiligere methode die diefstallen tegengaat.”
Naast Ukkel zijn er textielbollen in Anderlecht, Stad Brussel, Etterbeek, Vorst en Sint-Lambrechts-Woluwe.

bron: Belga