Ratten redden mensenlevens in Mozambique

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Mozambique redden ratten letterlijk mensenlevens. De beestjes worden getraind om speekselmonsters te detecteren op tbc. Vlaams minister-president Geert Bourgeois bezocht het project van de vzw Apopo vandaag in Maputo. Tbc of tuberculose is een bacteriële infectieziekte die voornamelijk de longen aantast. Ze is erg besmettelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er nu jaarlijks meer mensen aan tbc dan aan HIV of aan malaria.

In Mozambique, één van de drie partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, is tbc een groot probleem. Het treft er meer dan 550 op 100.000 inwoners. Traditionele labotesten slagen er niet altijd in om de tbc-bacterie op te sporen. Projectmanager van Apopo, Emilio Valverde: "Mozambique heeft ook een tekort aan gespecialiseerd personeel. De labotechnici hebben bovendien veel werk - ze moeten ook HIV, malaria en andere ziektes testen. De ratten kunnen hen helpen".

De Apopo-ratten kunnen zo'n 100 speekselmonsters op twintig minuten onderzoeken. Ze snuffelen aan elk monster en reageren als er een mogelijke aanwezigheid van de tbc-bacterie is. De test wordt dan nog een keer overgedaan met een andere rat én de verdachte stalen worden nadien microscopisch onderzocht. "Dit levert tot de helft meer gedetecteerde gevallen op dan een gewone ziekenhuistest", aldus Valverde.

Vlaanderen steunt de vzw Apopo al sinds 2002, eerst met de detectie van landmijnen door ratten en sinds 2011 voor de tbc-detectie in Mozambique. Voor de derde fase, die loopt tot oktober 2020, maakt Vlaanderen 1,12 miljoen euro vrij.

bron: Belga