Minstens drie doden en veel gewonden na doortocht taifoen Hato in Zuid-China

Minstens drie doden en veel gewonden na doortocht taifoen Hato in Zuid-China

Met hoge golven, zware regenbuien en wolkbreuken is taifoen Hato over de speciale administratieve regio’s Hongkong en Macao van de Volksrepubliek China geraasd. In Macao zijn volgens de South China Morning Post van vandaag minstens drie mensen omgekomen. Twee anderen worden nog vermist. Een stedelijke stroompanne legde de activiteiten stil in de vele casino’s en luxueuze hotels, waarvoor de voormalige Portugese kolonie bekend is. De autoriteiten in het aanpalende Hongkong, dat vanochtend het eerst door tyfoon Hato werd getroffen, spraken over minstens 84 gewonden die bij de storm gewond raakten. Voor het eerst in vijf jaar kondigde de stad het hoogste dreigingsniveau voor wervelstormen af. Scholen bleven dicht en meer dan 400 vluchten werden geannuleerd. De veerboten bleven in de haven en het trein- en metroverkeer werd beperkt. Op het eiland Lantau, dat deel uitmaakt van Hongkong, brachten de reddingsdiensten van een overstroomd vissersdorp in veiligheid. Intussen werd het dreigingsniveau verlaagd naar schaal 3, voldoende om het openbaar leven in Hongkong stil te leggen.

Beelden op de sociale netwerken toonden in vele stadsdelen ondergelopen straten, ontwortelde bomen en rondvliegende voorwerpen, van onder andere bouwwerven.

Ook in Zuid-China staan de autoriteiten paraat en waarschuwden ze voor zware schade. Duizenden mensen werden volgens het staatspersagentschap Xinhua in veiligheid gebracht. De sneltreinverbindingen tussen verschillende grootsteden werden stilgelegd.

bron: Belga