Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Geradicaliseerde kleuters bestaan niet”

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: "Geradicaliseerde kleuters bestaan niet"

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen aanwijzingen dat het probleem met “geradicaliseerde” kinderen in een kleuterschool in Ronse breder verspreid zou zijn. Dat zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. Bovendien “bestaan geradicaliseerde kleuters niet”, zegt ze. “Kinderen nemen enkel dingen over die ze thuis, op televisie of bij vriendjes horen. Dat is in zekere zin normaal.” In een school in Ronse slaan de leraren alarm omdat er kleuters onder invloed lijken te staan van een extremistische stroming binnen de islam, bericht Het Laatste Nieuws vandaag op basis van een intern verslag van de school. Kinderen zouden er klasgenoten “ongelovigen” en “varkens” noemen en “bewegingen maken met de vinger aan de keel”.

Volgens Van Bogaert is er van de scholen binnen het Katholiek Onderwijs Vlaanderen nog nooit een vraag gekomen over kleuters die radicale uitspraken doen. Ook bij lagere schoolkinderen is er geen aanwijzing dat het om een breder probleem zou gaan, zegt ze.

De woordvoerster benadrukt ook dat er niet zoiets bestaat als “geradicaliseerde” kleuters, maar dat kinderen op zo’n jonge leeftijd enkel dingen overnemen die ze thuis, op tv of van hun vriendjes horen. “Dat kleuters dat doen is in zeker zin normaal. We moeten als school, ouders en samenleving kijken waar het vandaan komt, de kinderen duidelijk uitleggen waarom dat niet kan en verder in gesprek gaan met de betrokkenen”, zegt ze. “Het hele schoolgebeuren is gericht op hoe je kleuters en kinderen leert wat kan en wat niet kan, dus scholen weten perfect hoe ze zo’n probleem moeten aanpakken moest het zich stellen”, besluit ze.

bron: Belga