Grace Mugabe terug in Zimbabwe na rel in Zuid-Afrika

Grace Mugabe terug in Zimbabwe na rel in Zuid-Afrika
Grace Mugabe terug in Zimbabwe na rel in Zuid-Afrika

De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe, die beschuldigd wordt van agressie in Zuid-Afrika en daar diplomatieke immuniteit inriep, is vandaag teruggekeerd in Harare. Dat bericht de door de staat gecontroleerde zender ZBC. “President Robert Mugabe, vergezeld van de first lady (…) is zondagochtend aangekomen aan boord van een vlucht van Air Zimbabwe”, bericht ZBC. Sinds Grace Mugabe zich agressief gedroeg tegenover een model op 13 augustus in Johannesburg was er speculatie over waar ze verbleef.

Maar nu is ze dus terug in Zimbabwe met haar echtgenoot Robert Mugabe, die gisteren in Pretoria deelnam aan een regionale top van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC). De Zimbabwaanse dictator brak zijn verblijf in Zuid-Afrika, waar de top vandaag plaatsvindt, vroegtijdig af.

Grace Mugabe, een van de favorieten om haar man van 93 op te volgen in Zimbabwe, is het voorwerp van een klacht wegens slagen en verwondingen in Zuid-Afrika. Ze riep diplomatieke immuniteit in om aan vervolging te ontsnappen.

Donderdag had de Zuid-Afrikaanse minister voor Politie, Fikile Mbalula, gezegd dat de politie “waakzaam” is dat ze het land niet verlaat.

Bron: Belga