Donald Trump komt maandagavond met nieuwe strategie voor Afghanistan

De Amerikaanse president Donald Trump presenteert maandagavond bij zijn terugkeer uit vakantie al meteen een nieuwe strategie rond Afghanistan. Dat heeft het Witte Huis zondagavond aangekondigd. De nieuwe strategie moet onder meer bepalen hoeveel Amerikaanse troepen er in het land gelegerd moeten zijn.

De president stelt zijn nieuwe strategie maandagavond om 21 uur plaatselijke tijd voor in Fort Myer in Arlington, Virginia.
Trump kondigde vrijdag al aan op Twitter dat hij en zijn generaals tot een beslissing waren gekomen over een nieuwe militaire strategie voor Afghanistan tijdens een ontmoeting in Camp David. Zijn minister van Defensie James Mattis bevestigde dat zondag, maar gaf daarbij geen verdere details. “Hij (Trump, red.) wil het zelf aan het Amerikaanse volk verkondigen”, klonk het.
De Amerikanen vielen Afghanistan binnen na de aanslagen van 9/11 in 2001. Bedoeling was om de taliban en terreurgroep Al Qaeda uit te schakelen. De oorlog werd uiteindelijk de langste in de geschiedenis van de VS. De operatie kostte de VS tot nu toe miljarden dollars, en meer dan 2.400 Amerikaanse soldaten kwamen al om het leven. Het Amerikaanse leger heeft er nu nog ongeveer 8.400 manschappen, voor Trumps voorganger Barack Obama begon met de geleidelijke terugtrekking van de troepen zes jaar geleden waren dat er nog 100.000.

Bron: Belga