Zeventienjarige mogelijk niet hoofddader aanslag Barcelona

Zeventienjarige mogelijk niet hoofddader aanslag Barcelona
Zeventienjarige mogelijk niet hoofddader aanslag Barcelona

Na de terroristische aanslag met een bestelwagen in Barcelona twijfelt de politie of de jongen van zeventien jaar die aanzien werd als de dader, wel degelijk achter het stuur zat. “Het is een mogelijkheid. Maar op dit moment verliest die hypothese aan gewicht”, zei de Catalaanse politiebaas Josep Lluís Trapero in een tv-interview gisterenavond. Hoofdverdachte Moussa Oukabir (17) werd volgens de politie donderdagnacht samen met vier andere verdachten doodgeschoten bij een antiterreuractie in Cambrils, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Barcelona. Maar op dit moment ontbreekt “afdoende bewijs” dat Oukabir aan het stuur zat van de bestelwagen die over de Ramblas in Barcelona raasde en daar zeker 13 doden maakte. Bij de mislukte aanslag in Cambrils liet 1 vrouw het leven.

Volgens verschillende media is de politie momenteel op zoek naar een voortvluchtige Marokkaan van 22. Hij zou de broer zijn van een gedode terreurverdachte in Cambrils, en afkomstig uit Ripoll, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona.

De politie vermoedt een netwerk van twaalf verdachten. Vijf zijn gedood in Cambrils, vier zijn opgepakt. Drie anderen zijn nog op de loop. Een of twee van hen kwamen mogelijk om bij de explosie in de woning in Alcanar woensdag. Vermoed wordt dat de groep daar springstof klaarmaakte voor een grotere aanslag in Barcelona.

Bron: Belga