Vijf arrestaties na mesaanval in Finland

Vijf arrestaties na mesaanval in Finland
Vijf arrestaties na mesaanval in Finland

In het onderzoek naar de mesaanval in Turku, de havenstad in het zuidwesten van Finland, is afgelopen nacht een huis doorzocht en zijn vijf verdachten opgepakt. Dat zegt de politie. De politie kon de hoofdverdachte eerder op de dag al oppakken op een plein in het centrum van Turku. Hij raakte daarbij gewond aan de benen. De man stak twee personen dood. Ook vielen er acht gewonden, waarvan er drie nog intensieve zorgen krijgen.

De hoofdverdachte zelf ligt in het ziekenhuis en kon nog niet ondervraagd worden. Het is dus nog onduidelijk wat hem dreef.

“We houden op dit moment zes verdachten vast, de hoofdverdachte en vijf anderen”, zegt Markus Laine, commissaris van het nationaal onderzoeksbureau. “We onderzoeken de rol van de vijf andere personen, maar we zijn nog niet zeker of zij een band hebben met de aanslag. We gaan hen ondervragen en zullen vervolgens meer kunnen zeggen. Ze hadden contact met de hoofdverdachte.”

De politie kon de identiteit van de dader nog niet bevestigen. Maar volgens Laine is ze “vrij zeker van zijn identiteit”. Tot nu toe werd hij omschreven als “een jongeman van buitenlandse afkomst”, zonder meer details.

In juni hadden de Finse veiligheidsdiensten (Supo) het dreigingsniveau nog naar boven bijgesteld naar niveau twee (op een schaal van vier). Er was activiteit waargenomen van terreurgroep IS waarvan Finland het doelwit zou kunnen worden.

Bron: Belga