Vluchtelingencrisis – Nieuwe evacuatie van illegale kampen in noorden van Parijs

Vluchtelingencrisis - Nieuwe evacuatie van illegale kampen in noorden van Parijs
Vluchtelingencrisis - Nieuwe evacuatie van illegale kampen in noorden van Parijs

Bijna 2.500 migranten zijn geëvacueerd uit geïmproviseerde kampen die sinds weken aan Porte de La Chapelle in het noorden van Parijs staan. Het was de 35ste operatie van die aard in twee jaar tijd in de Franse hoofdstad. Bij zonsopgang begonnen 350 politieagenten de aanwezig migranten in de regen bijeen te brengen om hen met bussen weg te voeren. De meeste van de migranten kwamen uit Afghanistan, Soedan, Somalië en Eritrea. “Er is ons niet gezegd waar we naartoe gaan”, zei Ali, een 24-jarige Soedanees. In totaal werden 2.459 mensen, onder wie 60 vrouwen en 23 minderjarigen, geëvacueerd, preciseerde Didier Leschi, algemeen directeur van de Franse immigratiedienst.

De illegale kampen “vormen belangrijke risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de bewoners zowel als van de omwonenden”, argumenteerden de politieprefectuur en de prefectuur van de regio Parijs in een mededeling. De migranten worden naar scholen in de Parijse regio gebracht voor “een grondig en volledig onderzoek van hun administratieve toestand”, aldus de autoriteiten. In functie van hun situatie worden ze dan verder geleid.

Eind juli verklaarde president Emmanuel Macron dat hij “tegen het einde van het jaar niemand meer in de straten of bossen” wou zien kamperen. Hij eiste waardige noodonderkomens voor iedereen.

Bron: Belga