Bannon wil tegenstanders hard China-beleid uit regering-Trump verwijderen

Bannon wil tegenstanders hard China-beleid uit regering-Trump verwijderen

Functionarissen in het Witte Huis die niet te vinden zijn voor een hard beleid jegens China, moeten uit de regering gewerkt worden, want de Verenigde Staten bevinden zich in een “economische oorlog” met de Volksrepubliek. Dat heeft Steve Bannon, adviseur van het Witte Huis, gezegd in een gisteren verschenen interview met het eerder linkse magazine The American Prospect. Bannon, die door de band de schijnwerpers schuwt, haalt in het interview uit naar rivalen in de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken die zich tegen zijn harde handelsstandpunt versus Peking verzetten. Die moeten eruit, verklaarde de raadgever resoluut. “Ik ben mensen aan het buitenwerken bij (het departement) East Asian Defence (..) en ik vervang ze door haviken.” Eén van degenen die Bannon tot opstappen wil dwingen, is Susan Thornton, het hoofd van het departement East Asian and Pacific Affairs.

Maar Bannon moet mogelijk zelf ook vrezen voor zijn job. De jongste tijd regent het berichten als zou hij bij sommigen in het Witte Huis uit de gratie zijn gevallen en dat zijn functie als hoofdstrateeg van Trump op de helling staat.

In het interview komen ook de thema’s Noord-Korea en het blanke racisme aan bod. Volgens Bannon bestaat er “geen militaire oplossing” voor de “nucleaire dreiging” van Pyongyang. De blanke suprematisten die vorig weekend de stad Charlottesville op stelten zetten, bestempelde Bannon als een bende “clowns”.

bron: Belga