Aanstokers ‘paraplu-revolutie’ Hongkong veroordeeld tot gevangenisstraffen

Aanstokers 'paraplu-revolutie' Hongkong veroordeeld tot gevangenisstraffen

Drie leiders van het prodemocratische protest dat in 2014 in Hongkong plaatsvond, en dat bekendheid verwierf als de ‘paraplu-revolutie’, zijn vandaag door een rechtbank tot gevangenisstraffen veroordeeld. Het openbaar ministerie was in beroep gegaan tegen de lichtere straffen die vorig jaar werden uitgesproken. De drie jongemannen werden schuldig bevonden aan het organiseren van een illegale samenscholing op 26 september 2014. Hun protest mondde uit in grootschalige manifestaties tegen het Chinese beleid in Hongkong toen de politie traangas op de menigte spoot – en de manifestanten paraplu’s gebruikten om zich te beschermen. Meer dan twee maanden lang legden de honderdduizenden actievoerders hele wijken in Hongkong lam. Ze eisten algemeen stemrecht, maar Peking gaf uiteindelijk geen duimbreed toe.

In augustus 2016 werden Joshua Wong en Nathan Law veroordeeld tot gedwongen vrijwilligerswerk en Alex Chow tot drie maanden cel met uitstel. Vandaag vielen zwaardere straffen. Wong moet zes maanden de cel in, Law acht maanden en Chow zeven maanden.

Het Hongkongse ministerie van Justitie liet zich voor de uitspraak al ontvallen dat de hele zaak niet politiek gemotiveerd is. “Er is geen enkele reden om te denken dat het ministerie zich laat leiden door politieke overwegingen”, luidde het.

bron: Belga