Aanslag Barcelona – 13 doden en 80-tal gewonden, 2 verdachten opgepakt

Bij de aanslag in Barcelona zijn donderdag een twaalftal personen om het leven gekomen en een 80-tal personen gewond geraakt. Vijftien van die gewonden zijn er erg aan toe. Dat heeft Carles Puigdemont, de president van de regionale Catalaanse regering, donderdagavond meegedeeld. Eerder had Joaquim Forn, de minister van Binnenlandse Aangelegenheden van de Catalaanse regering, bevestigd dat er 13 dodelijke slachtoffer gevallen waren. Carles Puigdemont meldde ook nog dat er twee verdachten van de aanslag opgepakt zijn. “Iedereen staat vanavond aan de zijde van de slachtoffers”, verklaarde president Puigdemont. “We veroordelen deze aanslag ten strengste. Catalonië is altijd een vredelievende en verwelkomende regio geweesten dat zal zo blijven. We zullen niet aanvaarden dat iemand onze levenswijze aantast. Catalonië is tegen deze situatie opgewassen en zal de vrijheid en de vrede verdedigen. De waarden van de democratie zullen altijd sterker zijn dan het terrorisme.”
De president bedankte alle politie- en hulpdiensten en uitte ook zijn dank voor alle tekenen van solidariteit die vanuit de hele wereld gekomen waren, onder meer vanuit Brussel, Parijs en Londen. “Steden die zelf al het doelwit waren van terrorisme zoals Barcelona dat vandaag was”, aldus nog president Puigdemont.
Ada Colau, burgemeester van Barcelona, betuigde haar deelneming aan alle slachtoffers van de aanslag en beloofde hen alle steun. Ook zij bedankte de hulp- en politiediensten.
“Vanaf het eerste moment zijn er ook veel tekenen van solidariteit gekomen”, zei de burgemeester. “Barcelona heeft vandaag getoond dat we een verbonden, sterke stad zijn. We zijn steeds een open, cosmopoliete stad geweest, een stad van vrede die openstaat voor de wereld. De lafaards die hier angst hebben willen zaaien, zullen daar niet in slagen.”

bron: Belga