Zeven dagen nationale rouw in Sierra Leone na modderstromen

Zeven dagen nationale rouw in Sierra Leone na modderstromen

In Sierra Leone zijn zeven dagen van nationale rouw van start gegaan nadat honderden mensen om het leven kwamen door modderstromen in de hoofdstad Freetown. Om 14.00 Belgische tijd zal een minuut stilte gehouden worden, aldus minister van Communicatie Mohamed Banguara. Vanavond zullen een interreligieuze wake en gebedsmoment plaatsvinden in het nationaal stadion in Freetown. De lichamen van 297 mensen, onder wie 109 kinderen, werden al geborgen, aldus Banguara. Hoeveel mensen exact om het leven kwamen, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Volksgezondheid sprak eerder over 500 doden en talrijke gewonden. Morgen wordt een massabegrafenis gepland, aangezien de mortuaria overvol liggen, aldus de minister nog.

De meeste slachtoffers vielen in de wijk Regent, aan de rand van Freetown, waar een modderstroom duizend woningen vernielde. Naar schatting 3.000 mensen zijn dakloos, aldus het Rode Kruis. De reddingswerken gaan traag vooruit, omdat wegen zijn afgesloten door overstromingen en door een gebrek aan materiaal. In Freetown, een stad met een miljoen inwoners, zitten duizenden mensen zonder stroom, en de communicatielijnen zijn verbroken.

De president van Sierra Leone Ernest Bai Koroma heeft om hulp gevraagd. “We worden overweldigd”, zo verklaarde de president. Hij sprak van een “nationale tragedie” en de ergste natuurramp die het 7,4 miljoen inwoners tellende land in West-Afrika ooit heeft meegemaakt.

bron: Belga