Vrouw zonder vagina lanceert crowdfundingactie voor operatie

Vrouw zonder vagina lanceert crowdfundingactie voor operatie
Facebook / Kaylee Moats

De 22-jarige Kaylee Moats heeft het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). Hierdoor is ze geboren zonder vagina en baarmoeder. Nu hoopt ze via een crowdfundingcampagne geld te verzamelen zodat ze een levensveranderende operatie kan ondergaan.

Toen Moats op 18-jarige leeftijd nog nooit ongesteld was geworden, begon ze zich flink zorgen te maken. Daarom trok ze met haar moeder naar een gynaecoloog. Die had echter slecht nieuws: het meisje heeft een zeldzame aandoening waardoor ze geen baarmoeder, cervix en vagina heeft.

Toen de Amerikaanse dit nieuws te horen kreeg, was ze naar eigen zeggen ontroostbaar. Ze voelde zich niet alleen “geen echte vrouw”, maar vond het ook vreselijk dat ze geen kinderen kan krijgen.

Peperdure operatie

Ondertussen gaat het aan de beterhand met Moats en heeft ze ook een vriendje, Robbie. Pas na een maand durfde ze vertellen wat er aan de hand was. Gelukkig reageerde hij meteen begripvol en steunt hij haar door en door.

Toch wil Moats niet bij de pakken blijven zitten. Het liefst wil ze zo snel mogelijk een operatie ondergaan om een kunstmatige vagina te krijgen. Er is alleen één probleem: de ingreep wordt gezien als plastische chirurgie, waardoor de verzekering niet zal tussenkomen. Hierdoor heeft het een stevig prijskaartje van maar liefst 15.000 dollar (17.500 euro).

Om dat geld te verzamelen, heeft haar zus Amanda een crowdfundingcampagne opgericht. “Als zus kan ik me niets ergers inbeelden dan een vreselijk telefoontje te krijgen en beseffen dat al je dromen in een klap verpletterd worden. Het leven van Kaylee is zo drastisch veranderd, en niemand kan haar helpen”, schrijft ze op de pagina van GoFundMe.

De zusjes zijn goed op weg om het gewenste bedrag bijeen te rijven. Na twee maanden staat de teller al op meer dan 10.000 dollar.