Vlaanderen lanceert duidelijkere markeringen op oversteekplaatsen voor fietsers

Vlaanderen lanceert duidelijkere markeringen op oversteekplaatsen voor fietsers

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plaatst nog dit jaar op een twintigtal locaties in Vlaanderen nieuwe markeringen voor fietsoversteekplaatsen om fietsers en motorfietsen op een veiligere manier de rijbaan te laten kruisen. De zogenaamde “fietsgeleidingslijnen” zijn specifiek bedoeld voor kruispunten die voorrangswegen dwarsen. “Meer duidelijkheid, meer veiligheid en een betere leesbaarheid zorgen voor meer comfort voor zowel de fietser als voor de automobilist”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De nieuwe markeringen zijn een combinatie van een wit fietslogo aan het begin van de oversteekplaats en een onderbroken lijn van wit gemarkeerde blokjes over de breedte van de rijbaan. Op die manier wordt de aandacht van automobilist maximaal op de oversteekplaatsen gevestigd en zouden fietsers zich veiliger moeten voelen wanneer ze willen oversteken. De nieuwe markeringen kwamen er in samenspraak met verschillende partners, waaronder het Fietsberaad Vlaanderen en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Minister Weyts hoopt door deze en andere investeringen in fietsinfrastructuur – deze legislatuur nog voor zowat 300 miljoen euro – meer mensen te overtuigen regelmatig de fiets te nemen. “We kunnen meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor de fiets als we investeren in veilige en uniforme fietsinfrastructuur”, meent hij.

Een van de eerste locaties waar de fietsgeleidingslijnen al werden aangebracht is het kruispunt van de Turnhoutsebaan (N12) met de Liersebaan in Schilde. Weyts hoopt dat er in de toekomst ook kruispunten op lokale wegen zullen volgen en roept steden en gemeenten dan ook op de markeringen te gebruiken, om de uniformiteit te bevorderen.

bron: Belga