Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen als VS nieuwe sancties opleggen

Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen als VS nieuwe sancties opleggen
Iran dreigt uit nucleair akkoord te stappen als VS nieuwe sancties opleggen

Iran zou het nucleair akkoord met de grootmachten snel kunnen opblazen indien de Verenigde Staten hun beleid van “sancties en onderdrukking” voortzetten. Daarmee heeft president Hassan Rohani maandag gedreigd. “De ervaring van mislukkking door sancties en dwang heeft hun vorige administraties rond de onderhandelingstafel gebracht”, aldus Rohani tijdens een televisietoespraak in het parlement. “Maar indien ze willen teruggrijpen naar dergelijke methodes, zullen wij zeker terugkeren naar de situatie” van voor het akkoord. Iran zou dat “op zeer korte termijn” kunnen doen. “Niet binnen weken of maanden, maar binnen dagen of zelfs uren”, aldus Rohani.
In juli 2015 sloten de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China na jarenlange onderhandelingen een akkoord over het Iraanse kernprogramma. Volgens de deal moest Iran de omvang van zijn civiele kernprogramma beperken en inspecties toelaten. Op die manier kon worden nagegaan of Teheran niet in het geheim aan de ontwikkeling van een atoomwapen werkte. In ruil werden de sancties tegen Iran opgeheven.
De VS kondigden vorige maand nog nieuwe sancties aan tegen het raketprogramma van Teheran. Buitenlandse Zaken in Washington verwees toen naar Irans handelingen die de stabiliteit, veiligheid en welvaart van de regio bedreigden. De sancties gaan volgens Iran in tegen het akkoord.

Bron: Belga