POLL. Geef jij nog een fooi aan de ober?

AFP / MIGUEL MEDINA

In driekwart van de horecazaken werden de voorbije vijf jaar minder fooien gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 472 restaurants, brasseries, eetcafés en cafés hebben deelgenomen. Gemiddeld geeft een kwart van de klanten nog een fooi, die varieert naargelang het totaalbedrag van de rekening. Volgens de sector heeft die evolutie vooral te maken met de opmars van het elektronisch betalen.

Niet alleen worden in minder zaken fooien gegeven, ook het bedrag ligt volgens 69% van de ondervraagden lager. In zaken waar voornamelijk wordt gegeten, bedraagt een fooi 5% van het totaalbedrag. De klanten van die zaken zijn wel iets vrijgeviger dan in andere horecagelegenheden.

Elektronisch betalen

Dat de fooi op de terugweg is, heeft te maken met het toenemend succes van elektronisch betalen. Ook al is het mogelijk om bij het afrekenen een fooi toe te voegen aan de rekening, doet haast niemand dat. Nog een oorzaak is dat consumenten sinds de economische crisis van 2008 meer op hun centen letten. Gelukkig maakt een fooi in België geen deel uit van het loon.

Buitenland

Tot slot nog dit: anders dan in ons land wordt in het buitenland vaak wel een fooi verwacht. In de VS ligt die bijvoorbeeld rond 15%, en ook in landen zoals Spanje, Griekenland, Portugal, Turkije en Egypte is het een gewoonte om tussen de 5 en 10% meer te betalen. Landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland rekenen dan weer automatisch een bijkomende kost aan voor de bediening.

[polldaddy poll=”9808720″]