Nog meer luchtbombardementen in Jemen dan vorig jaar

Nog meer luchtbombardementen in Jemen dan vorig jaar
Nog meer luchtbombardementen in Jemen dan vorig jaar

Het aantal luchtbombardementen dat dit jaar is uitgevoerd in Jemen ligt nu al hoger dan over het hele vorige jaar. Dat meldt het Hoge VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen HCR vandaag in een rapport. Dat rapport meldt niet wie de luchtraids heeft uitgevoerd, maar het Jemenitische luchtruim wordt al ruim twee jaar gecontroleerd door een coalitie van fundamentalistisch-soennitische Golfstaten, aangevoerd door Saoedi-Arabië. Dat land dankt zijn militaire superioriteit aan massale militaire aankopen bij westerse landen.

Behalve Saoedische jets teisteren ook Amerikaanse drones de bevolking van het straatarme, door burgeroorlog verscheurde land.

Zowel Riyad als Washington steunen de soennitische regering. Officieel viseren de drones militanten van al-Qaida in het Arabische schiereiland (Aqap), de terreurbeweging die meer voet aan grond heeft gekregen in Jemen sedert het uitbreken van het conflict tussen de regering en de sjiitische Houthi’s.

Volgens de “Protection Cluster Yemen”, die deel uitmaakt van de door het HCR geleide “Global Protection Cluster”, ligt het maandelijkse aantal bombardementen dit jaar zowat driemaal hoger dan in 2016.

De (burger)oorlog in en om Jemen heeft volgens uiterst voorzichtige schattingen sinds maart 2015 zowat 8.400 doden geëist. Indirect zijn er dat sowieso een stuk meer: het conflict heeft immers een humanitaire ramp veroorzaakt, met hongerdoden en een nooit geziene uitbraak van cholera. De cholera-epidemie heeft, zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, bijna 2.000 doden veroorzaakt.

Bron: Belga