Belgen in het buitenland - Manchester City opent seizoen met 0-2 zege op bezoek bij promovendus Brighton

Manchester City is zaterdagavond met 0-2 gaan winnen op bezoek bij promovendus Brighton & Hove Albion op de openingsspeeldag van de Engelse Premier League. Een doelpunt van Sergio Agüero en een eigen doelpunt van Lewis Dunk bezorgden de 'Citizens' de drie punten. Met aanvoerder Vincent Kompany en Kevin De Bruyne had coach Pep Guardiola plaats voor twee Belgen in zijn basiself. Van Jason Denayer was in de selectie van City geen spoor. Nieuwkomer Brighton gaf het sterrenensemble van City allerminst een vrijgeleide naar de overwinning en toonde zich een stugge tegenstander. Pas na 70 minuten kwam City op voorsprong toen De Bruyne een aanval lanceerde en Sergio Agüero via een assist van David Silva de 0-1 op het bord zette. De veer leek gebroken bij Brighton en City zag zijn voorsprong verdubbeld toen Lewis Dunk in de 75e minuut zijn eigen doelman Mathew Ryan (ex-Club Brugge en ex-Racing Genk) verschalkte. Kompany en De Bruyne speelden de volledige wedstrijd.

Diego Maradona was een opvallende aanwezige in de tribunes bij de wedstrijd tussen PSV en AZ. Hij zag hoe Dos Santos de bezoekers uit Alkmaar na achttien minuten op voorsprong bracht. PSV kon de scheve situatie echter nog rechtzetten via doelpunten van Lozano (31.), Pereiro (48.) en Van Ginkel (76.). De aansluitingstreffer van Weghorst via de strafschopstip (81.) kwam te laat voor de bezoekers. Jan Wuytens stond 90 minuten tussen de lijnen bij AZ. Dante Rigo kreeg geen speelminuten bij PSV.

Nog in Nederland verloor Ryan Sanusi met Sparta Rotterdam met 3-0 van promovendus VVV-Venlo. Doelpunten van Leemans (44.), Tissoudali (48.) en Van Crooy (90.+3) zorgden voor een thuiszege. Bij VVV mocht Leroy Labylle pas in de toegevoegde tijd invallen. Aan Rotterdamse zijde waren er geen speelminuten weggelegd voor Loris Brogno en reservedoelman Alexandro Craninx.

In de Hongaarse eerste klasse kwamen twee Belgen in actie. Jonathan Heris was voor Puskas FC Academy trefzeker in het 2-2 gelijkspel op bezoek bij DVTK. Heris zorgde in de vierde minuut voor de openingstreffer. Stef Wils won met Haladas thuis met 3-1 van Balmazujvaros Sport. Wils werd na 52 minuten vervangen bij een 1-0 tussenstand. Het Puskas FC Academy van Heris staat na vijf speeldagen op de twaalfde en laatste plaats met twee punten. Wils staat met Haladas op de zevende plaats met zes punten.