Noodtoestand afgekondigd in New Orleans wegens overstromingsdreiging

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Amerikaanse stad New Orleans is de noodtoestand afgekondigd omwille van het risico op overstromingen. De aankondiging komt er minder dan een week nadat verschillende woonwijken blank kwamen te staan als gevolg van hevige stortregen en een slecht werkend afwateringssysteem. Een recente brand in een energiecentrale zorgt er bovendien voor dat er nog slechts één turbine beschikbaar is om de pompstations, die het overvloedige water moeten afvoeren, draaiende te houden, zo melden diverse Amerikaanse media. Burgemeester van New Orleans Mitch Landrieu waarschuwde dat er voor de komende dagen nog meer regen en stormweer wordt verwacht. De inwoners van de stad ontvingen een alarmmelding en alle scholen in New Orleans zijn sinds gisteren gesloten. Aan de bevolking werd gevraagd de nodige maatregelen te treffen om huis en haard te beschermen.

Volgens gouverneur John Bel Edwards is de afkondiging van de noodtoestand een voorzorgsmaatregel. "Dit is duidelijk een ernstige situatie, maar geen reden om te panikeren", aldus Edwards. Hij probeert intussen samen met de burgemeester de gemoederen te bedaren van de bevolking, die niet te spreken is over de reactie van de stad op de overstromingen van vorig weekend. Eerder deze week kregen de inwoners namelijk te horen dat alle 24 pompstations op volle kracht functioneerden, maar inmiddels is gebleken dat een twintigtal van de in totaal 121 waterpompen al enkele dagen buiten gebruik is en het pompstation in de zwaarst getroffen wijk slechts op halve capaciteit draait.

De panne van het afwateringssysteem kon niet op een slechter moment komen, aangezien de regio middenin het orkaanseizoen zit. De autoriteiten vrezen bovendien dat de pompen zelfs een gewone storm niet zullen aankunnen.

New Orleans is nog steeds getraumatiseerd door de doortocht van orkaan Katrina, in augustus 2005, die gepaard ging met verwoestende overstromingen. Het noodweer van toen kostte aan ongeveer 1.800 mensen het leven.

bron: Belga