IS gebruikte eBay om geld naar sympathisanten te versturen

IS gebruikte eBay om geld naar sympathisanten te versturen

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft met fictieve verkopen via de veilingsite eBay en het betaalsysteem Paypal geld kunnen bezorgen aan terreurverdachten in de VS. Dat bericht de krant Wall Street Journal op basis van informatie van de Amerikaanse politiedienst FBI. De krant beschrijft hoe een verdachte van zowat dertig jaar oud op eBay een printer “verkoopt”. Personen die in contact staan met IS maakten vervolgens via PayPal 8.700 dollar (zowat 7.400 euro) over voor dat apparaat, dat uiteraard nooit geleverd werd. Het geld zou volgens FBI gebruikt zijn voor een laptop, een mobiele telefoon en VPN-verbinding waarmee met IS gecommuniceerd kon worden.

De verdachte zou in 2016 in Maryland gearresteerd zijn nadat hij trouw had gezworen aan IS, meldt Wall Street Journal nog. Hij had evenwel geen concrete plannen voor een aanslag. Volgens de FBI zou hij deel hebben uitgemaakt van een wereldwijd geldtransfernetwerk, dat ook in het Verenigd Koninkrijk en Bangladesh aanwezig was. Ook daar werden al verdachten opgepakt.

Het online veilinghuis eBay zegt in een reactie dat het een “nultolerantie” hanteert voor criminele activiteiten en dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek.

bron: Belga