Fipronil in eieren – Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend opgepakt

Fipronil in eieren - Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend opgepakt
Fipronil in eieren - Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend opgepakt

Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend zijn vandaag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Chickfriend lag samen met het Belgische bedrijf Poultry-Vision aan de basis van het schandaal. Martin van de B. en Mathijs IJ., de zaakvoerders van Chickfriend, haalden enkele dagen terug al hun website en Facebookpagina van het internet en leken met de noorderzon verdwenen. In Nederland werden, net als in ons land, vandaag acht locaties doorzocht. In België zou het gaan om plaatsen in de Kempen en Oost-Vlaanderen – het Antwerpse parket bevestigde de huiszoekingen al. Chickfriend kreeg van Poultry-Vision een product geleverd dat fipronil bevatte. Volgens de advocaat van Poutlry-Vision-zaakvoerder Patrick R. waren de afnemers op de hoogte dat er fipronil in dat product zat.

Het Barneveldse bedrijf Chickfriend focust zich op bloedluisbestrijding bij kippen. Het bestreed de hardnekkige mijt bij kippen in volle stallen met fipronil. Het gif kwam zo ook in Nederlandse eieren terecht. Vorige week al schreef NRC dat Chickfriend bij zijn vaste Belgische leverancier, Poultry-Vision, bewust een middel kocht dat volgens bronnen fipronil bevatte.

De twee bedrijven zouden het bestrijdingsmiddel op facturen de bedachte naam “fypro-rein” hebben gegeven. Intussen is ook gebleken dat Chickfriend misbruik gemaakt heeft van het Nederlandse kwaliteitssysteem voor pluimveeservicebedrijven.

Bron: Belga