Crisis Venezuela: VN klaagt “excessief geweld” aan

Crisis Venezuela: VN klaagt
Crisis Venezuela: VN klaagt "excessief geweld" aan

De Verenigde Naties hebben vandaag het “gebruik van buitensporig geweld” in Venezuela aangeklaagd. De VN houdt de ordediensten verantwoordelijk voor minstens 46 doden tijdens manifestaties. “Sinds het begin van de betogingen in april merken we een duidelijke tendens van buitensporig geweld tegen manifestanten”, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad al Hussein, in een persbericht. “Enkele duizenden manifestanten zitten in voorlopige hechtenis, veel zijn het slachtoffer van mishandeling en zelfs foltering.”

Omdat de Venezolaanse autoriteiten VN-onderzoekers in het land weigeren, droeg Zeid een team mensenrechtenspecialisten op om 135 slachtoffers en hun families vanop afstand te interviewen. Ook spraken ze met getuigen, journalisten, advocaten, artsen en leden van het openbaar ministerie.

“Op 31 juli onderzocht het bureau van de procureur-generaal de dood van 124 manifestanten. Volgens de analyse van het mensenrechtenteam van de VN zouden de ordediensten verantwoordelijk zijn voor minstens 46 van die overlijdens. Zevenentwintig andere overlijdens worden toegeschreven aan gewapende pro-regeringsgroepen, de zogenaamde gewapende ‘colectivos’ op moto, die vuurwapens gebruikten”, klinkt het in het persbericht.

Officiële cijfers over het aantal gearresteerde manifestanten zijn er niet. “Maar betrouwbare schattingen suggereren dat er tussen 1 april, toen de massabetogingen van start gingen, en 31 juli meer dan 5.051 personen zijn opgepakt”, zegt het Hoog Commissariaat. Meer dan 1.000 zouden nog steeds in de cel zitten.

Verschillende geloofwaardige rapporten spreken van “wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen van de gedetineerden, die in sommige gevallen lijken op foltering”, zegt de mensrechtencommissaris. Mensen krijgen stroomstoten, worden lange tijd aan hun polsen opgehangen, met gas verstikt, en krijgen doodsbedreigingen. Gedetineerden, maar ook hun familie, worden zelfs bedreigd met seksueel geweld.

“De schendingen doen zich voor terwijl de rechtsstaat in Venezuela afbrokkelt. De regering voert constant aanvallen uit op de nationale assemblee en de procureur-generaal”, zegt Zeid.

Bron: Belga