EK wielrennen - Edward Theuns eindigt op zesde stek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Edward Theuns sprintte naar een zesde stek in het Deense Herning, de beste Belgische prestatie op het EK wielrennen bij de mannen elite. "Even dacht ik dat er een podiumplaats in zat", sprak hij na afloop. "Maar in de laatste 50 meter kwamen er nog andere jongens over mij. Jammer." Theuns was de Belgische troef in de sprint. Dat vertelde hij na afloop. "Vooraf was besproken dat ik zou sprinten en Jens Debusschere en Bert Van Lerberghe me zouden bijstaan. Natuurlijk, indien ik me tijdens de koers slecht had gevoeld, hadden we Jens nog kunnen uitspelen. Maar ik voelde me goed en besloot mijn kans te gaan."

"Jens en Bert hebben me goed naar voren gebracht. Ik kwam iets te vroeg in de wind, en het was een ferme tegenwind. Indien ik iets langer had gewacht en ik echt uit het wiel had kunnen komen in de laatste 100 meter zat er misschien iets meer in dan die zesde stek. Ik mis misschien ook wel een beetje explosiviteit om dan echt voor de overwinning te strijden. Lang heb ik nog gedacht dat ik voor het podium reed, maar in de laatste 50 meter kwamen nog andere renners over mij en dan is het toch wel spijtig dat ik slechts zesde word. Dus ik ben wel een beetje ontgoocheld."

Ook Theuns loofde het Belgische offensief. "We hebben geprobeerd om er een harde koers van te maken. Dat is half gelukt, want uiteindelijk is er geen afscheiding. Het plan was na 140 kilometer iets te proberen, het dan op de kant te trekken. We deden het iets vroeger, omdat we aanvoelden dat het dan al moest gebeuren en we niet te lang meer moesten wachten. Toen we dan hoorden dat Viviani achterop zat, bleven we tempo maken. Maar ze kwamen dan toch nog terug. Het was moeilijk. We hadden gehoopt om iets meer afscheiding te creëren, maar dat lukte niet. Dit parcours was gewoon niet lastig genoeg, maar als nationale ploeg mogen we blij zijn over dit EK. We wisten dat het moeilijk zou zijn in een sprint en hebben tenminste iets geprobeerd om dat te voorkomen met verschillende aanvallen."

"De vele lekke banden? Ook daar hielden we rekening mee", zei hij nog. "Op één ronde hadden we vijf lekke banden in de ploeg. Maar we wisten dat dit met die steentjes of schelpjes in het asfalt erbij hoorde, want op training hadden we ook veel lekke banden. Veel kan je er niet aan doen."

bron: Belga