Fipronil in eieren – FAVV belooft “zeer binnenkort” globale resultaten én grootteorde van concentraties

Fipronil in eieren - FAVV belooft "zeer binnenkort" globale resultaten én grootteorde van concentraties

Het federaal voedselagentschap FAVV belooft “zeer binnenkort” de globale resultaten te publiceren van het lopende onderzoek naar fipronil in eieren. Het agentschap zal dan meteen ook “de grootteorde aangeven van de aangetroffen concentraties”, klinkt het vandaag, nadat toxicoloog Jan Tytgat had opgeroepen om de resultaten van de staalnamen bekend te maken. “Er lopen momenteel volop analyseresultaten van geblokkeerde bedrijven binnen”, verduidelijkt woordvoerster Katrien Stragier. “We verwachten zeer binnenkort alle resultaten te hebben. Op dat moment zullen we het totale en correcte beeld hebben van de situatie, en de globale resultaten communiceren. We zullen daarbij ook de grootteorde aangeven van de aangetroffen concentraties.”

Stragier verzekert dat de reeds aangetroffen concentraties fipronil in België “nog altijd onder de zeer strenge Europees afgesproken limiet zitten”. Die limiet gaat uit van een consumptie van 2 eieren per dag. “Tot nu toe zien we nog altijd geen direct gevaar voor de volksgezondheid.”

Het FAVV herhaalt tot slot dat het het parket alle kansen wil geven in het fraudeonderzoek. “We respecteren daarom ten volle het geheim van het onderzoek. We staan er wel op om maximaal te informeren over de mogelijke impact op de volksgezondheid en geven info vrij zodra dat kan.”

bron: Belga