Marathonloper El Hachimi is mentaal opgelapt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Abdelhadi El Hachimi greep vorig jaar na een discussie over de selectieregels naast een ticket voor de olympische marathon in Rio de Janeiro. Ondanks een persoonlijk record van 2u10:35 mocht hij op zijn 41e niet deelnemen aan zijn eerste Spelen. Een jaar later geeft diezelfde chrono, op 3 juli 2016 gelopen in het Australische Brisbane, wel startrecht voor de marathon van zondag op het WK atletiek in Londen. Het huidige seizoen van de inmiddels 42-jarige El Hachimi draaide in de soep, eerst door een gebrek aan motivatie en daarna door een achillespeesblessure. "Abdel vond geen wedstrijd om zijn vorm te bewijzen. Zijn coach André Mahy zegt dat hij goed loopt. Zijn niet-selectie voor de Spelen heeft in onze beslissing meegespeeld. Was hij een andere atleet, dan denk ik niet dat er een selectie in zat. We wilden hem niet straffen na wat gebeurd is voor de Spelen", verklaart Stéphanie Noël, delegatieleidster van de Belgen in Londen.

"Zondag zal ik de groep volgen en me wat verbergen, zoals ik gedaan heb in Brisbane", aldus El Hachimi. "Ik ben goed voorbereid. Ik heb drie weken hoogtestage in Font-Romeu (in de Pyreneeën, nvdr.) achter de rug."

"Na Rio was het moeilijk om opnieuw gemotiveerd te zijn", stelt de enige Belgische marathonloper op het komende WK. "Ik heb als haas gelopen voor een atlete (zijn enige geregistreerde uitslag dit seizoen, 2u26:23 op 19 maart in het Chinese Chongqing, nvdr.)."

"Na zijn niet-aanduiding voor Rio moest hij mentaal opgelapt worden. Dat was belangrijker dan het fysieke aspect", verduidelijkt coach Mahy. "Zodra hij opnieuw goed was in zijn hoofd en besefte dat hij in staat was om opnieuw een mooie prestatie neer te zetten, hebben we alle trainingen gedurende twee maanden aan de marathon gewijd. Hij komt hier met een frisse geest, dat is belangrijk. Ik denk dat hij tussen de tiende en de vijftiende plek kan finishen."

"Ik hou van atletiek en het doet me plezier België te vertegenwoordigen. Het is een eer", zegt El Hachimi nog. "Ook na het WK blijf ik lopen. Hier hoop ik beter te doen dan in Peking (op het vorige WK werd hij 16e, nvdr.)."

bron: Belga