Reizigers op Canadese luchthaven urenlang vastgehouden in vliegtuig uit Brussel

Een driehonderdtal reizigers die een vliegtuig van Brussel naar Canada hadden genomen, hebben zes uur lang vastgezeten in het toestel van de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat. Na een onvoorziene landing werden de inzittenden zonder water, elektriciteit of airconditioning achtergelaten, zo melden lokale media. Het vliegtuig had Montreal als bestemming, maar als gevolg van het noodweer werd er maandagavond (lokale tijd) een onvoorziene landing gemaakt in de hoofdstad Ottawa.
Daar kregen de 336 reizigers niet de mogelijkheid om uit te stappen. Na verloop van tijd werd bovendien de airconditioning en de elektriciteit in het vliegtuig uitgeschakeld. Volgens Montreal Gazette zorgde de hitte in het vliegtuig ervoor dat verschillende reizigers ongemakkelijk werden. De krant Washington Post schrijft dat zeker één van de inzittenden de hulpdiensten belde. Die kregen uiteindelijk toegang tot het toestel en deelden water uit aan de passagiers. Eén persoon moest medische verzorging krijgen.
De reis naar Montreal werd na het oponthoud van zes uur weer voortgezet.
Ait Transat wijt de situatie aan de drukte op de luchthaven van Ottawa, waar door het noodweer verschillende vliegtuigen een onvoorziene landing hadden gemaakt. Daardoor waren er volgens de luchthavenmaatschappij geen trappen en bussen beschikbaar om de reizigers naar het luchthavengebouw te brengen. Bovendien kon daardoor ook geen water naar de passagiers worden gebracht, klinkt het.
De uitbater van de luchthaven spreekt dat evenwel tegen. Daar klinkt het dat de “oncommunicatieve” luchtvaartmaatschappij en bemanning niet reageerde op aanbiedingen van de luchthaven.

bron: Belga