Campenaerts kroont zich tot Europees kampioen tegen de klok

Victor Campenaerts is de nieuwe Europese kampioen tijdrijden
Belga / A. Braeckman

Op het EK tijdrijden in het Deense Herning heeft Victor Campenaerts de gouden medaille veroverd bij de mannen elite. Bij de vrouwen reed Ann-sophie Duyck naar zilver.

Na het afhaken van Yves Lampaert, die in extremis forfait gaf wegens ziekte, was de Antwerpenaar de enige Belgische deelnemer bij de mannen. Aan het eerste tussenpunt van het 46,5 kilometer lange parcours klokte Campenaerts pas de achtste tijd, maar in het tweede deel van de tijdrit kwam hij echt onder stoom.

Drie seconden

Zo kon de renner van LottoNL-Jumbo alsnog onder de topchrono van zijn Poolse concurrent Maciej Bodnar duiken, die op drie seconden vrede moest nemen met zilver. De Ierse kampioen Ryan Mullen finishte op zes seconden als derde. Vorig jaar reed Campenaerts bij zijn eerste EK-deelname al naar zilver.

Een knappe prestatie, al moet de kanttekening gemaakt worden dat de meeste toppers tegen de klok hun kat sturen naar het EK. Zo verdedigde uittredend kampioen Jonathan Castroviejo zijn titel niet.

Duyck pakt zilver

Bij de vrouwen liet Ann-Sophie Duyck zich eerder op de dag opmerken met een knappe zilveren medaille. Op het 31,5 km lange parcours in moest ze alleen de ongenaakbare Nederlandse Ellen van Dijk voor zich dulden. Van Dijck, die haar titel verdedigde, klokte af na 40:33. Ze was daarmee 58 seconden sneller dan Duyck. Het brons ging op 1:04 naar de Nederlandse Anna van der Breggen.

Belga / A. Braeckman

Eerder haalde Sébastien Grignard ook al brons in de tijdrit voor junioren.