Crisis Venezuela: opkomstcijfer voor verkiezing grondwetgevende vergadering “vervalst”

Crisis Venezuela: opkomstcijfer voor verkiezing grondwetgevende vergadering
Crisis Venezuela: opkomstcijfer voor verkiezing grondwetgevende vergadering "vervalst"

Het opkomstcijfer voor de verkiezing van de grondwetgevende vergadering afgelopen zondag werd “vervalst”, bevestigde vandaag SmartMatic, het bedrijf dat de technologie aanleverde voor het kiesproces.
“Het is met grote spijt dat we moeten meedelen dat het opkomstcijfer van 30 juli voor de grondwetgevende vergadering in Venezuela vervalst werd”, zei ceo Antonio Mugica op een persconferentie in Londen.

De Venezolaanse kiesautoriteiten zeiden dat de opkomst voor de verkiezing van een grondwetgevende vergadering afgelopen zondag 41,5 procent was, maar volgens de oppositie was dat een overschatting.

Mugica voegde toe dat zijn bedrijf het werkelijke aantal kiezers heeft geregistreerd, maar dat eerst een volledige controle moet gebeuren voor dat kan worden vrijgegeven. Het verschil tussen het aangekondigde en het werkelijke aantal kiezers zou “minstens een miljoen stemmen” zijn, schatte hij.

De Venezolanen mochten zondag naar de stembus trekken voor de verkiezing van 545 leden voor de grondwetgevende vergadering. De socialistische president Nicolas Maduro wilde door deze verkiezing de macht van het parlement, waar de oppositie zeer sterk staat, doorbreken. De oppositie boycotte de verkiezing, omdat ze er een opstap naar een dictatuur in zagen. De stembusgang verliep zeer onrustig, met straatprotesten waarbij meer dan tien doden vielen.

De 545 leden van de omstreden grondwetgevende vergadering zullen woensdag de eed afleggen voor Maduro. Naar verwachting zal de vergadering donderdag haar werkzaamheden starten in het parlementsgebouw.

Bron: Belga