Ronde van Burgos – Mikel Landa eerste leider

De Spanjaard Mikel Landa (Team Sky) heeft dinsdag de openingsrit in de 39e editie van de Ronde van Burgos (cat. 2.BC) gewonnen. Na 151 kilometer, met start en aankomst in Burgos, bleef de 27-jarige Bask op een hellende finish de Rus Sergei Chernetckii voor. De Fransman Julian Alaphilippe finishte op drie seconden als derde. Jonas Van Genechten was met een vijftiende plaats, op zeven seconden, beste Belg. Landa is meteen ook de eerste leider. Hij heeft twee seconden voor op Chernetckii en drie op Alaphilippe.
De Spaanse rittenkoers, een voorbereiding op de Ronde van Spanje en voor sommigen een vervolg na de Tour de France, werd in de eerste rit geanimeerd door een vroege vlucht met veertien renners: Marc Soler, David Lopez, Tao Geoghegan Hart, Benjamin King, David Arroyo, Fernando Orjuela, Daniel Diaz, Etienne Van Empel, Connor Dunne, Joan Bou, Jérôme Cousin, Nikita Stalnov, Ibai Salas en onze landgenoot Pieter Serry.
Maximaal gunde het peloton hen 4:45 voorsprong en toen Roompot en Direct Energie op kop kwamen sleuren, zakte de bonus snel. Op het glooiende parkoers dunde de kopgroep steeds verder uit en finaal bleven acht renners, onder wie Serry, voorop.
Op 24 kilometer van de finish raapte het peloton de laatste drie vluchters op. Meteen daarna waagde Gatis Smukulis zijn kans. Meer dan vijftien seconden sprokkelde hij nooit bij elkaar, maar de Let trapte hard en wed pas op tien kilometer hij bij de lurven gevat. In de lastige slotkilometers, met de Alto del Castillo, mende Sky het peloton en in de afdaling reden Mikel Landa, Matteo Trentin, Sergey Chernetckii en Lasse Norman Hansen weg uit een uitgedund peloton.
Een tegenaanval met Mathias Le Turnier, David De La Cruz en Lachlan Morton werd nog opgezet, maar zonder succes. Het peloton was niet ver, op slechts drie seconden op 700 meter van de streep, maar kwam net te laat. Landa won de sprint bergop, voor Chernetckii. Alaphilippe wipte uit het peloton nog naar plek drie.

.

bron: Belga