Opnieuw problemen bij grootste raffinaderij van Europa

Opnieuw problemen bij grootste raffinaderij van Europa
Opnieuw problemen bij grootste raffinaderij van Europa

Er zijn opnieuw problemen gemeld bij de raffinaderij van Shell in het Nederlandse Pernis bij Rotterdam. Het gaat om een lek van fluorwater, een gevaarlijke stof. De gaswolk drijft richting Rotterdam Hoogvliet, meldt de DCRM Milieudienst Rijmond maandag, die net zoals de hulpdiensten ter plaatse is. De brandweer probeer de wolk neer te slaan met waterstralen, aldus de veiligheidsregio. Personeel van Shell is bezig van het dichten van de lekkage.
Door de lekkage is de aangrenzende Vondelingenweg afgesloten, meldt de veiligheidsregio. Ook wordt het treinverkeer stilgelegd. Een woordvoerder van Shell bevestigde dat sprake zou zijn van een lekkage, maar kon nog niet in detail treden.
Zaterdagavond woedde er nog een grote brand bij Shell-Pernis, dat de grootste raffinaderij in Europa is. De raffinaderij werd hierdoor grotendeels stilgelegd en ook de activiteiten in het merendeel van de zestig andere fabrieken werden stopgezet. Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met deze brand. Er zijn geen klachten van bewoners. Fluorwaterstof heeft een zure geur, en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk.

Bron: Belga